VREAU ACASĂ

În aceste zile m-am aflat la Baia Mare, capitala Tineretului în 2018, la invitația colegilor din Consiliul Tinerilor Instituționalizați.

La deschiderea evenimentului, am transmis un mesaj din partea domnului senator Vlad Alexandrescu, către tinerii din centre, cu privire la continuarea studiilor și la autoreprezentarea în relația cu instituțiile statului. Am fost plăcut surprins să văd atâția oameni frumoși care luptă pentru cauza copiilor instituționalizați. Da, au venit în familia mea. Toți cei care luptă pentru drepturile copiilor din centre sunt parte din familia mea. O familie numeroasă, netradițională, iubitoare și dornică să apere fiecare copil aflat într-o situație de vulnerabilitate.

Fiecare copil merita o familie. Acesta e mesajul cu care plec de la Baia Mare după o serie de intervenții ale oamenilor frumoși de la Hope and Homes for Children Romania. Oameni care, de 20 de ani, visează la o Românie fără centre mamut, o Romania în care copilul se poate bucura de iubirea unei familii. Conferința „Vreau acasă” a fost și este despre drama miilor de copii abandonați în orfelinatele României și fără drept la viața de familie.

Am fost surprins de oamenii frumoși care de ani de zile au facut cercetare cu privire la situația tinerilor care au părăsit centrele de copii, o dată ajunși adulți, și și-au găsit drumul pe străzile României. Alții, dimpotrivă, chiar au reușit să-și clădească un viitor frumos. 
Acești oameni, cu lacrimi în ochi, au vorbit despre scuzele pe care ar trebui să le ceară parlamentul, guvernul, președinția față de atrocitățile suferite de mine și colegii mei în orfelinatele groazei. Să știți că aștept de ceva timp aceaste scuze. Vă invit să urmăriți Raport pentru România, realizat de Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj Napoca – Facultatea de Sociologie și Asistență Socială – Prof. Coordonator: Roth Maria. 

Eu sunt unul dintre cei care au reușit! Dar, rata celor care eșuează e foarte mare și pentru ei lupt eu în fiecare zi.

Plenara susținută de mine a fost despre eforturile mele de a reduce abuzurile din centrele de copii, abuzuri prezente astăzi în foarte multe centre. Am făcut un apel către toți tinerii din sala să-mi scrie. Să nu le fie frică. Eu sunt aici să răspund la orice oră și în 24 ore cazul e rezolvat. Îmi place să cred că acțiunile mele, mai devreme sau mai târziu, vor reduce abuzurile din centrele de copii. Le-am spus copiilor că voi înceta să mai supăr sistemul, dacă îi reprezintă cu adevărat. De fapt, asta îmi doresc. Să văd un sistem care îi protejează, nu-i sedează pentru a le limita dreptul la exprimare sau îi mută în alte școli doar pentru că e mai ușor pentru personal să învețe într-o școală specială. Hai să-i iubim și pe ei ca pe copiii noștri. Putem?

L-am cunoscut pe daddycool.ro, un tip super mișto, tătic și foarte implicat în campanii caritabile pentru copiii vulnerabili. A fost wow. Îți recomand să afli cine e 🙂

Felicitările mele tuturor direcțiilor de protecția copilului care s-au prezentat la aceasta conferință internațională, inclusiv Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, organizată de Consiliul Tinerilor Instituționalizați în parteneriat cu Primăria Baia Mare și Hope and Homes for Children România.

Felicitări întregii echipe pentru efortul depus pentru ca vocea copiilor abandonați să fie auzită.

Felicitări!

PS: Dacă ești victima unui abuz în centrele de copii, scrie-mi și împreună rezolvăm problema. Sunt aici să te reprezint.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.