Gheorghe Magheru nr. 7, Sector 1, București

Vișinel Balan NOUTĂȚI Tinerii trebuie pregătiți pentru ieșirea din sistemul de protecție

Tinerii trebuie pregătiți pentru ieșirea din sistemul de protecție

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție este alături de copiii și tinerii din sistemul de protecție și caută în permanență soluții pentru ca viața lor să fie mai ușoară.

Mii de tineri părăsesc anual sistemul de protecție socială și nu puțini încearcă din nou sentimentul de abandon, odată ce independența devine realitate.

Tinerii trebuie pregătiți pentru ieșirea din sistemul de protecție pentru a se putea integra mai ușor social și profesional.

Este nevoie de implicarea și pregătirea profesioniștilor din sistemul de protecție, care trebuie să construiască relații pozitive și rețele profesionale și sociale în jurul tânărului care ia viața în piept.

Sunt probleme reale cu care se confruntă tinerii și care astăzi au făcut obiectul dezbaterilor din cadrul Conferinței Naționale ’’Mecanisme integrate în procesul de inserție socio-profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de protecție’’ organizată la Pădureni, județul Vaslui, la care a participat și vicepresedintele Autorității Naționale pentru Protectia Drepturilor Copilului și Adopție, Vișinel Bălan.

‘’ Principalele dificultăți pe care le au tinerii care ies din centre sunt legate de lipsa suportului pentru educație, locuință, sănătate și găsirea unui loc de muncă. Lipsa unei locuințe stabile, care să le asigure nevoile esențiale îi împiedică pe aceștia să-și continue studiile. Tinerii au nevoie să fie informați despre serviciile și oportunitățile de locuire disponibile pentru ei.

Există Legea 116/2002 cu privire la prevenirea și combaterea marginalizării sociale care garantează tinerilor dreptul la un loc de muncă, la o locuință, la asistență socială, la educație, precum și măsuri de prevenire și combatere a marginalizării sociale. Tinerii trebuie ajutați să cunoască oportunitățile existențe în domeniul protecției sociale, tocmai pentru a nu ajunge să fie marginalizați. Si aici mă refer la legea 272/2004 cu privire la protecția și promovarea drepturilor copilului, un alt instrument care poate să-i ajute pe tinerii care părăsesc sistemul de protecție.’’ a declarat astăzi vicepresedintele ANPDCA, Vișinel Bălan.

Susținerea drepturilor copiilor și tinerilor este o prioritate pentru Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. În mod specific, formarea profesioniștilor care lucrează cu cei mici și cu tinerii și creșterea numărului de asistenți maternali sunt obiective clare ale ministerului, implicit ale Autorității Naționale pentru Protectia Drepturilor Copilului și Adopție. Aceste obiective sunt motorul noului proiect al Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse – “TEAM UP – Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, cu ajutorul căruia profesioniștii din sistem sunt ajutați să-și dezvolte capacitățile, cu scopul îmbunătățirii realizărilor pentru copii și tineri.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Post