Scrisoare deschisă pentru Dacian Cioloș!

Scrisoare deschisă pentru Dacian Cioloș: Este necesară o strategie de investiții pentru îmbunătățirea condițiilor din centrele de plasament

 

Domnule prim-ministru,

 

Vă scriu această scrisoare pentru a vă solicita să vă asumați public o strategie națională pentru dezvoltarea sistemului de protecție socială din România, în beneficiul copiilor și tinerilor din centrele de plasament. Actualele condiții precare de trai din centrele de plasament pun în pericol sănătatea și dezvoltarea psihică armonioasă a acestor tineri care sunt zilnic umiliți, bătuți și violați.

 

La fiecare cinci ore, un copil este abandonat într-o maternitate. Centrele de plasament sunt suprapopulate, prost dotate, iar numărul lor este insuficient în raport cu nevoile societății. În acest context dramatic sunt necesare o intervenție serioasă și investiții importante atât în modernizarea centrelor cât și în formarea personalului de specialitate care asigură îngrijirea acestor copii și tineri. Reacțiile deplasate și violente ale personalului din centre, scandalurile permanente cu privire la pericolele la care sunt expuși aceștia justifică nevoia unei strategii coerente pentru dezvoltarea centrelor de plasament și formarea personalului de specialitate care ar trebui să îndeplinească standarde psihologice de bază și calități moral-umane minime înainte de a interacționa cu un grup deja traumatizat și vulnerabil.

 

Dacă până în 1989 existența persoanelor cu dizabilități și a orfanilor era negată, iar aceștia erau lăsați să moară fără nicio îngrijire, în condiții jalnice și prin infometare, statul român democratic actual are datoria morală și responsabilitatea socială de a crește sănătos acești copii, de a le valorifica potențialul și de a le asigura un trai mai bun. Să nu facem aceeași greșeală ca precedentul sistem, ignorându-i din nou!

 

În contextul lansării strategiei naționale destinate persoanelor cu dizabilități pentru perioada 2016-2020, dorim să aducem în atenția dumneavoastră necesitatea construirii urgente a unei strategii de dezvoltare a centrelor de plasament de pe teritoriul României, pentru a le asigura tinerilor instituționalizați condiții normale de viață și tratament, fără nicio discriminare.”

 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.