Marșul îngerilor: comemorarea celor 38.000 de copii

Pentru prima dată în România, pe data de 5 decembrie 2016, orele 18:00, marcăm în mod solemn, în fața clădirii Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, trecerea în lumină a 38.000 de copii și tineri instituționalizați în casele ocrotite de statul român și condamnați la abuzuri și moarte, în ultimii 27 de ani. Societatea românească este pusă față în față cu o realitate crudă pe care nu a avut curajul să o înfrunte nici după Revoluție. Copiii, tinerii, părinții vă cheamă alături pentru a onora memoria și sufletele acestor îngeri.

 

Inițiativa aparține tinerilor crescuți în orfelinate, sub coordonarea lui Vișinel Balan, președinte fondator al Asociației Desenăm Viitorul Tău, Consiliul Tinerilor Instituționalizați din România, Asociația Tiberius și asociația persoanelor cu Sindromul Down.
“Prin trecerea în lumină a morților luăm atitudine față de crimele pe care sistemul de protecție a copilului le-a comis sau ignorat în ultimii 27 de ani. Împreună vom aprinde o lumânare, vom spune o rugăciune, vom spune poveștile unor tineri condamnați în centrele de plasament din România și vom pune bazele unei schimbări fundamentale a modului de îngrijire și integrare în societate a tinerilor și copiilor abandonați în România”, a declarat acesta.

 

marsul-ingerilor

 

Reprezentanții Asociației Desenăm Viitorul Tău susțin că numai între 1988 şi 1989, jumătate dintre copiii internați în casele de copii au murit de foame, de frig, de boală sau mâncaţi de şobolani. Potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, aproape 4800 de copii și tineri au murit în centrele de plasament sau case de reabilitare neuropsihică. Un număr insignifiant, însă, în cei 27 de ani de la căderea regimului comunist, acesta atinge dimensiuni tulburătoare.

 

60.000 de copii și tineri se află în prezent în sistemul de asistență în România, dintre care 18.000 se află în centre de plasament, expuși abuzurilor și neglijenței unui sistem de multe ori netransparent, dificil de monitorizat și controlat. Zeci de tineri se sinucid în orfelinate în fiecare an, iar mărturiile altor zeci de tineri ar trebui să cutremure o societate întreagă, însă poveștile lor nu primesc o voce dincolo de câteva articole de presă citite cu groază și uitate repede.

 

Viitorul acestora este viitorul României.

 

Cu toate acestea, subiectul râzbate cu greu în societate și în politicile guvernamentale. Mai mult, anchetele întârzie să apară în condițiile în care zeci de mii de copii continuă să fie abuzați și neglijați de sistemul construit pentru îngrijirea și integrarea lor în societate.
Luni tragem un prim semnal de alarmă pentru soarta acestor copii și tineri, și vom spune din nou că o Românie modernă nu este posibilă cât timp tineri și copii sunt condamnați la abuzuri, privați de o educație corespunzătoare și alienați mai mult în instituții publice.

 

Eveniment susținut de torul Tău, cu sprijinul financiar al celor de la Fundația Christian Hope și partenerii Desenăm Viitorul Tau.  

Un răspuns la “Marșul îngerilor: comemorarea celor 38.000 de copii”

  1. Roth Maria spune:

    Apropo de postarea lui Visinel Balan: Marsul ingerilor
    Așa cum cititi din mesajul de mai jos, mulți dintre copiii din centrele rezidențiale nu au apucat să devină adulți. Unii au decedat datorită neglijării, alții si-au pus capăt zilelor ei înșiși. Iar mulți dintre cei protejați de stat trăiesc azi cu traume în urma abuzurilor suferite.

    Nu credeți că ar fi timpul ca autoritățile române să își asume responsabilitatea pentru abuzurile din sistemul de protecția copilului din ultimii 27 de ani?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.