Ieșirea din îngrijire a tinerilor abandonați

0 5 Comments

De 6 luni lucrez la cea mai amplă cercetare cu privire la ieșirea din îngrijire. Ce s-a întâmplat cu cei aproximativ 30.000 de tineri ce au părăsit sistemul de protecție socială în ultimii 10 ani? Nu avem încă răspunsuri oficiale. Însă ceea ce avem este: – instituțiile de protecția copilului la nivel național, în cor, spun: Nu există o reglementare privind monitorizarea post-instituționalizare.

Peste 75% din tinerii ce au părăsit centrele de plasament/ rezidențial au spus că nu au primit suport după ce le-a încetat măsura protecției speciale.

Conform Legii 272/2004, privind protecția și apărarea drepturilor copilului, art. 55, aceasta spune că la împlinirea vârstei majoratului tânărul poate părăsi sistemul de protecție specială doar dacă are locuință sau un loc de muncă. Peste 75% din tineri mi-au spus că nu au beneficiat de nici una din cele două variante prezentate.

Îi pasă cuiva de viața acestor copii? S-a preocupat cineva, pe bune, de interesul superior al acestor ființe? Mi-e îmi dă cu virgulă. Într-o discuție cu sute de tineri, ce au părăsit sistemul de protecție am constatat drame, abuzuri, furturi…, și într-un final nefericit: suicid. Oare asta am așteptat la 30 de ani de la prăbușirea regimului comunist? Eu spun că nu :(.

Anul acesta, România sărbătorește 30 de ani de la marea schimbare…, salvare a…, vă las pe voi să continuați. Eu vă spun doar atât:

  • Zeci de mii de copii dispăruți ca urmare a adopției internaționale
  • Zeci de mii de copii au murit ca urmare a infecției cu HIV/ SIDA
  • Zeci de mii de copii au murit ca urmare a neglijenței și violenței instituționalizate.
Cu ce s-au confruntat tinerii în perioada instituționalizării.

Ovidiu, colegul meu de cameră (aveam aproximativ 8 ani), alături de fratele lui au murit din neglijență la vârsta de 10 anișori. I-am dus pe ultimul drum. M-am împotrivit lui Dumnezeu. Sunt momente când nu înțeleg de ce unii trebuie să moară. Moartea acestor copilași ar fi trebuit să ne ajute în a corecta ororile prin care au trecut zeci de mii de copiii în orfelinatele groazei.

Ionuț, s-a îmbolnăvit în spital – a luat HIV. Avea doar 12 ani când boala l-a răpus. Eu aveam tot pe acolo. Lista continuă… Mii de copiii abandonați au fost victime ale îmbolnăvirii cu HIV în spitalele din România. Deși am petrecut aproape 7 ani prin spitalele din România, am scăpat. Probabil că am scăpat ca să duc mesajul copiilor ce au fost răpuși de această boală mai departe.

Pentru ei cine a răspuns în 30 de ani? Nimeni.

Pedepse

Când vorbești cu tinerii despre pedepse, abuzuri și alte atrocități la care au fost expuși deschizi răni. Răni nevindecate. Răscolești drame, crime la care au participat. O simplă discuție provoacă hohote de suspin, lacrimi, violență. Te întrebi, retoric. De ce s-a ajuns aici. Terapia e ceea ce ne mai poate scăpa din această povară sufletească. Azi, în centrele de plasament/ rezidențial, terapia lipsește cu desăvârșire.

Cine a răspuns pentru crime împotriva copiilor abandonați?

Viața tinerilor pentru care va înceta măsura protecției speciale în următorii ani reprezintă o prioritate pentru mine și în acest sens voi continua cercetarea, voi face cele mai profunde analize, corelații politice în ceea ce privește ieșirea din îngrijire statele membre ale uniunii europene.

Frici. Teama unui nou eșec, un nou abandon sunt doar câteva din stările cu care tineri pleacă din centrele de plasament la 18 ani. Efectele sunt perverse. Mulți dintre ei se sinucid.

Avem misiunea de a ne salva copiii, tineri din ghiarele eșecului instituționalizat.

Pentru prima dată tratez un subiect foarte sensibil. În cercetare mi-am propus să analizez și situația orientării sexuale a tinerilor ce au părăsit sistemul de protecție socială.

Prezenta cercetare face parte dintr-un program de cercetare națională desfășurat în cadrul școlii doctorale a Școlii de Științe Politice și Administrative, unde sunt student, coordonat de prof. Dr. Vintilă Mihăilescu.

facebook.com linkedin.com twitter.com
Categories:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Prima bază de date cu persoanele care au crescut în orfelinatele din România
În primele 24 de ore de la lansarea inițiativei, am fost martori la înscrierea a
Scrisoare deschisă în atenția aleșilor locali ai Comunei Joița
‼️Dragi consilieri locali ai comunei Joita, ‼️Domnule Primar, TĂNASE M. Constantin – primar, PNL PĂUN
Criza umanitară din DGASPC-urile din România
Conform Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, în iunie 2023, situația din Direcțiile
Consiliul Copiilor, spaima Direcțiilor de Protecție
După ce am analizat răspunsurile primite de la Direcțiile de Protecție a Copilului la nivel
Eșec în centralizarea rapoartelor de abuz asupra copiilor abandonați în instituțiile groazei
Am scris un nou articol, de tip opinie, pentru presshub.ro pe care vă invit să-l
Am filmat un documentar pentru Serbia
Sunt extrem de entuziasmat să vă anunț că am avut o experiență incredibilă alături de