Elev aruncat în stradă de Protecția Copilului Tulcea

Unde-i lege nu-i tocmeală! Se întâmplă la Centrul de Plasament Speranța din Tulcea, unde un tânăr de 18 ani este aruncat în stradă de o comisie pentru Protecția Copilului. “Este un tânăr rebel”- așa susține asistentul social care a propus excluderea lui din centru. Șocați de cazul elevului din clasa a XI-a, echipa Desenăm Viitorul Tău a demarat propria investigație. Începând de la instituția vinovată de încălcarea flagrantă a legii pentru protecția drepturilor copilului, până la baronul Consiliului Județean Tulcea, mult prea ocupat de campania electorală din teritoriu. Se va face monitorizare timp de șase luni, propune asistentul social, după ce l-a aruncat în stradă. Noi am verificat, însă realitatea e  altfel: în acest moment, T.R locuiește la o cunoștință care-i oferă cazare și masă pe termen scurt. Mai târziu, acesta va trebui să se întoarcă la bunici, acolo unde specialiștii DGASPC Tulcea, au considerat că locuința din chirpici, pensia amărâtă a vârstnicilor,  sunt  garanții  care-i  vor oferi condiții de creștere și educare.

 

Deși, legea permite tânărului să beneficieze de toate drepturile măsurilor de protecție specială, asistentul social susține că o respectă… doar pentru o perioadă de șase luni. În rest, Dumnezeu cu mila! Nu contează dacă acest tânăr continuă studiile la zi, specialistul cu legea în mână, “adaugă” un număr  câștigător la loteria    tinerilor integrați în familie. O practică des întâlnită în instituțiile de protecție a copilului, în care tinerii din centrele de plasament sunt integrați cu succes. Însă, realitatea este cu totul altfel: speranțele lor dispar, iar acest lucru îi împinge la infracțiuni, disperare,   depresie, până la suicid. Supuși la o viață  mizeră în care cei puternici răzbesc, dar sunt urmăriți de trauma abandonului, iar cei slabi ajung să bată recordul la numărul de  pușcăriași. Alungați în sărăcie, la  o viață dură, mulți tineri precum T.R sunt victime ale ignoranței. A sistemului și oamenilor plătiți să protejeze interesele acestora. „Vom monitoriza situația tânărului cu program de monitorizare, pe o perioadă de șase luni,” promite asistentul social DGASPC Tulcea.

tulcea

 

 Direcția borcanelor încurcate: Protecția Copilului sau Procuratură?

 

DVT: Avem sesizarea unui tânăr despre încetarea măsurii de protecție din Centrul de Plasament Speranța, ne puteți spune dacă această decizie a fost legală?

DGASPC Tulcea: Noi i-am oferit posibilitatea să se cazeze la un centru social Phoenix, tânărul a dat o declarație că nu dorește.

DVT: Decizia a fost luată ca urmare a solicitării tânărului?

DGASPC Tulcea: Nu! Comisia pentru Protecția Copilului a decis, din cauza problemelor de comportament care s-au accentuat, absențele școlare.

DVT: A beneficiat de consiliere? (…)

DGASPC Tulcea: Tânărul a refuzat de mai multe ori consilierea

DVT: Dar ați încercat să apelați la metode de disciplinare pozitivă a tânărului, a fost inclus în programe educaționale? Încetarea măsurii a rezolvat problemele de comportament ale tânărului?

DGASPC: Da, cu siguranță, s-a încercat, dar dacă tânărul nu a dorit…

DVT: S-a verificat domiciliul bunicilor, condițiile de creștere și educare?

DGASPC Tulcea: Noi am făcut evaluare la bunica. Sunt condiții la bunica, sigur! Bunica pleacă, vine, pleacă! ( noi n-am înțeles ce-a vrut să spună). Înainte să împlinească 18 ani, bunica acestuia a dat declarație în scris că este de acord să-l primească în familie. Dacă el a dorit să rămână în continuare în sistemul de protecție a copilului. Și-a luat angajamentul că va pleca la școală, că își va regla comportamentul. Deci, tânărul are un dosar penal pentru acte sexuale cu o minoră, anul trecut avea 15 ani…

DVT: Iar tânărul 17 ani. Oricum, asta ține de Poliție…

DGASPC Tulcea: Da…

DVT: Cât timp va fi monitorizat tânărul după încetarea măsurii de protecție?

DGASPC Tulcea: Are un  plan de monitorizare pentru șase luni.

DVT: Dacă va abandona școala?

DGASPC Tulcea: Dacă va abandona… este problema lui!

DVT: Exista posibilitatea ca problemele lui de comportament să fie prevenite prin implicarea psihologilor specialiști din direcție?

DGASPC Tulcea: A fost un tânăr mai rebel… Să știți că nu facem nimic ilegal… n-avem niciun motiv!

DVT: Asta vor stabili cei în măsură să verifice situația de la Tulcea…

Probabil când s-a propus încetarea măsurii de protecție s-a respectat Ordinul 14/2007 privind standardele minime obligatorii cu privire la deprinderile de viață independente și s-a respectat articolul 55 din Legea 272/2004 privind promovarea și respectarea drepturilor copilului. 

De la secretar până la baron te mănâncă toți Sfinții!

Nici cei de la Consiliul Județean Tulcea nu manifestă sensibilitate față de situația tânărului aruncat în stradă. Începând de la secretar până la directorul de comunicare,  exista o minge de ping-pong, de la un birou la altul! Firele de telefon rezistau, dar la ce folos? Președintele Consiliului Județean Tulcea era de negăsit până la închiderea ediției, iar șeful de comunicare s-a oferit să ne dea numărul de servici al acestuia, însă… o șoaptă de la celălalt capăt de fir al telefonului îl determină să renunțe… “Îmi pare rău, nu avem în acest moment numărul de telefon al domnului președinte”. Sperăm, totuși, după alegeri să găsim un șef. Cel puțin unul mai implicat și prezent în rezolvarea unor astfel de situații!