Efectele dezastruoase ale dezinstituționalizării în România

Anual, sute de tineri instituționalizați îmi scriu despre felul în care se face dezistituționalizarea în România. Mulți dintre ei nu știu că au dreptul să mai beneficieze de prelungirea măsurii protecției speciale cu încă 2 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani, conform articolului 55, alin. (3) din Legea 272/2004, privind protecția și promovarea drepturilor copilului, actualizată.

În fiecare an, peste 2000 de tineri abandonați se pregătesc să părăsească sistemul de „protecție” a copilului. Majoritatea, aproximativ 88%, nu știe încotro se va duce.
Direcțiile de protecția copilului din țară îmi spun că tinerii au fost integrați în familie. Paradoxal, până la 18 ani, tinerii n-au beneficiat de reintegrare în familie. Așadar, vă rog să vă gândiți la următoarea întrebare: cum poți să spui că-i integrezi în familie, când nu ai făcut-o până atunci? De fapt, asistăm la un al doilea abandon, ca să nu spun mutilarea emoțională a acestor tineri .

După așa-zisa „reintegrare” în familie, mulți tineri revin la ușile instituției de „protecție” pentru a fi reprimiți în sistem. Din nefericire, măsura de protecție, o dată încetată, nu mai poate fi deschisă L Din acest motiv, o mare parte dintre tineri se întoarce în stradă și își schimbă comportamentul la 180 de grade. Mai mult, ei ajung să ocupe locurile din centrele de detenție din toată țara asta, pentru că au fost „reintegrați” în familie.

Efectiv asistăm la un genocid. Sistemul de protecție a copilului se face vinovat de moartea miilor de tineri la nivel național și de așa-zisele reintegrări fantomă în familie.

Ne batem joc de viitorul acestei țări. Cu ce este de vină un copil că a fost abandonat, că a ajuns într-o casă de copii și la 18 ani nu mai are nicio perspectivă?

Te-ai gândit ce înseamnă pentru copilul tău să trăiască 18 ani cu teama că la un moment dat nu mai are unde sta?
Pentru mine, 4 ani din adolescență au fost întunecați de această teamă, de frica faptului că o să ajung pe stradă. Nu vreau să retrăiesc această crudă amintire.

Fac un apel public ca toți cei cărora le-au încetat sau urmează să le înceteze măsura de protecție specială într-un mod abuziv, adică au fost integrați în familie fără să fie informați, pregătiți, s.a.m.d., să-mi completeze prezentul formular. E momentul să dăm în judecată sistemul de „protecție” a copilului de la nivelul fiecărui județ, respectiv sector. Așa ceva nu se mai poate!

  Numele Complet (obligatoriu)

  Sat (obligatoriu)

  Numar de telefon

  Adresa de email (obligatoriu)

  Pentru ce probleme soliciți audiența?

  Faci un comentariu sau dai un răspuns?

  Adresa ta de email nu va fi publicată.