Drept la replică….

0 Comments
https://www.facebook.com/VisinelBalan/posts/3105704946116423

Pe 19 aprilie 2020 am postat o dezvăluire ( însoţită cu imagini video) despre istoria dramatică a unor abuzuri fizice şi emoţionale prin care au trecut mai mulţi copii abandonați, găzduiţi în prezent la unul din centrele de plasament Lupeni, Jud. Hunedoara. După 6 ore de la publicarea materialului, Președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții – ANDPDCA, Mădălina Turza reacționează și ne spune următoarele:

1. „Informația este FAKE NEWS.”

RĂSPUNSUL MEU:

Eu am preluat o sesizare, am analizat-o. Mi-am spus o serie de întrebări, i-am adresat tânărului o serie de întrebări înainte de a publica înregistrarea video. Am simțit un strigăt disperat de ajutor și am decis să cer ajutorul opiniei publice. Din păcate, doar așa se activează autoritățile.


Pentru câteva minute m-am pus în pielea acelui copil. Am fost ca el, am suferit ca el și știu metodele de a mușamaliza abuzurile. De aceea am ales să nu tac, de aceea am publicat acel video. Știu ce înseamnă să vrei să vorbești despre abuzul suferit și să nu te asculte nimeni.

2. „Materialul video este vechi de mai bine de un an, înainte ca tânărul care îi amenința pe copii cu mătura să părăsească sistemul de protecție. Persoana care manipulează agresiv mătura este un tânăr beneficiar.

RĂSPUNS:

Dacă e veche înregistrarea video asta nu înseamnă că trebuie să anulăm abuzul ce a avut loc împotriva copiilor. A se revedea înregistrarea video. Știți foarte bine, stimată doamnă Președinte, că abuzurile din centrele de plasament se descoperă după vârsta majoratului, când nu mai poți face nimic. Atunci tinerii prind curaj să vorbească.


Abuzurile împotriva copiilor au loc de la vârste fragede. Felicit curajul copilului care mi-a scris. Recomand tuturor copiilor să o facă. Sunt aici să-i reprezint. Azi, când ei sunt minori, prin gestul dumneavoastră, recomandați ca aceștia să nu vorbească, oricum nu-i ascultă nimeni. Vă anunț că-i ascult eu și o voi face cu toată încrederea. Sunt aici să-i apăr.

3. „Doamna care se aude în fundal agresiv, este o angajată, aflată momentan în concediu medical și cercetare disciplinară, deci nu se află în centru. Pe cale de consecință, acest eveniment abuziv, nu a avut loc azi, ci anul trecut.”

RĂSPUNS:

Eu n-am declarat că incidentul a avut loc azi. Am spus că a avut loc zilele acestea, așa cum mi-a fost declarat de către tânăr. Și nu despre asta e vorba, chiar dacă m-ar fi mințit, știu că în spatele oricărei mărturii există o doză de adevăr. Copiii nu mint, au tendința de a exagera. Dar exagerarea e doar percepția noastră. Pentru un copil abuzat „exagerarea” e forma cea mai pură de a-și exprima trauma, abuzul la care a fost expus. Orice declarație are o formă de adevăr, trebuie, avem obligația de a-i asculta.

V-am trimis înregistrările în care sunt vizibile forme de abuz fizic și psihologic asupra unor copii, filmate anul acesta. Tânărului i-a fost confiscat telefonul. Cum comentați? Confiscarea bunurilor e infracțiune.

Educatoarea, care se aude în fundal, încă mai lucrează acolo, la un an de la incident, doar că e în concediu medical. Conform altor materiale transmise și declarațiile tinerilor din centru, educatoarea a mai abuzat la început de an niște copii. Ex: O fată a fost strânsă de gât și folosită drept exemplu pentru cei mici, dacă nu-s cuminți.


Dacă incidentul a avut loc anul trecut, trebuie să trecem cu vederea? Știți că această educatoare a abuzat în continuare copii? Ea a intrat în concediul medical foarte recent. Măsura cercetării disciplinare a fost deschisă recent. Tânărul a anunțat conducerea centrului și anul trecut, nu s-a întâmplat nimic. Abuzurile împotriva copiilor a continuat. De aceea înregistrarea video a ajuns pe social-media. Având în vedere că materialul video a fost prezentat șefului de centru anul trecut, de ce încă mai lucrează aceea persoană cu copii?

4. „Psiholoaga centrului a aflat la începutul lunii aprilie 2020 de la unul dintre tineri de acest material video mai vechi, a sesizat conducerea DGASPC la data de 9 aprilie 2020 și s-au demarat demersurile pentru cercetare disciplinară.

RĂSPUNS:

Felicitări. Nu mă ajută foarte mult. Copiii sunt speriați, le este frică. Le este teamă că nu se va face dreptate, că nu vor fi ascultați. Acești copilași au nevoie urgent de terapie. URGENT!!!

5. „Astăzi, 19 aprilie, după ce am luat legătura cu directorul DGASPC Hunedoara, aceasta a verificat personal situația, care nu s-a confirmat a se fi întâmplat azi, s-a deplasat la sediul Direcției, mi-a comunicat stadiul demersului de cercetare disciplinară.”

RĂSPUNS:

Asta e o glumă. Se știe de ceva vreme de abuzurile ce au loc la centrul din Lupeni. Probabil că și în alte centre. Copiii trebuie să vorbească, trebuie încurajați să vorbească. Doar așa pot fi salvați, doar așa trauma poate fi tratată. Mai târziu poate fi prea târziu.

6. „Tot astăzi conducerea DGASPC Hunedoara a sesizat și Poliția cu privire cu privire la materialul video din anul 2019 și care face obiectul cercetării interne.”

RĂSPUNS:

A trebuit să public eu acest material ca D.G.A.S.P.C. Hunedoara să sesizeze poliția, azi? Pe pune? Tocmai dumneavoastră afirmați că se știa din 9 aprilie. De ce nu au anunțat politia atunci? De ce tocmai azi? Sau e mai save să mușamalizăm? Este clar o practică a mușamalizării.

7. Angajata în cauză nu se află în contact cu tinerii, copii sau adulții din sistem și nici nu va mai avea acest prilej până la finalizarea anchetelor.

RĂSPUNS:

Sper, voi monitoriza îndeaproape.

https://www.facebook.com/madalina.turza/posts/2983390351768391
facebook.com linkedin.com twitter.com
Categories:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Prima bază de date cu persoanele care au crescut în orfelinatele din România
În primele 24 de ore de la lansarea inițiativei, am fost martori la înscrierea a
Scrisoare deschisă în atenția aleșilor locali ai Comunei Joița
‼️Dragi consilieri locali ai comunei Joita, ‼️Domnule Primar, TĂNASE M. Constantin – primar, PNL PĂUN
Criza umanitară din DGASPC-urile din România
Conform Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, în iunie 2023, situația din Direcțiile
Consiliul Copiilor, spaima Direcțiilor de Protecție
După ce am analizat răspunsurile primite de la Direcțiile de Protecție a Copilului la nivel
Eșec în centralizarea rapoartelor de abuz asupra copiilor abandonați în instituțiile groazei
Am scris un nou articol, de tip opinie, pentru presshub.ro pe care vă invit să-l
Am filmat un documentar pentru Serbia
Sunt extrem de entuziasmat să vă anunț că am avut o experiență incredibilă alături de