AUDIO:Mărturii din orfelinatul groazei. Salvați copiii și tinerii din Centrul Sfântul Nicolae!

AUDIO: Mărturii din orfelinatul groazei. Salvați copiii și tinerii din Centrul Sfântul Nicolae!

“Vrem dreptate și lumină în cazul colegilor noștri mai mici! Nu ne mai ignorați! Sunt tineri care n-au curajul să povestească despre ce se întâmplă acolo, uitați-vă la noi, suntem doar câteva suflete care așteaptă dreptate. Dar de unde? Să aștepți acel moment în care să plângi, să cauți răsunsuri, să încerci să găsești o speranță, încredere în cei care sunt numiți părinți în locul celor care ne-au abandonat! Până și autoritățile în care noi aveam încredere ne-au abandonat. Dacă spui ceva celor de la Protecția Copilului din sectorul 1, mâine te poți trezi pe stradă! Ne ignoră! Lăsându-ne să suferim alături de cei mici…Vrem să fim ascultați! Vocea noastră trebuie să fie auzită! Noi nu suntem nebuni, cineva trebuie să o facă. Chiar acum! “ ne spune cu lacrimi în ochi un tânăr care ne-a rugat să- i păstrăm anonimatul.

sandu mustafa

Un tânăr de la Centrul Sfântul Nicolae susține că internarea forțată în spital, îndoparea cu medicamente pentru boli psihice era un fel de “botez de cumințire al bobocilor”. Mustafa, un tânăr în vârstă de 19 ani a crescut acolo și ne-a povestit cum erau ținuți cu forța de paza spitalului să înghită medicamentele. Mai multe detalii din povestea cutremurătoare a tânărului pare să contureze un adevăr dureros. Noi credem că mărturiile tânărului pot deveni o temă pentru autorități și organele de cercetare.

Copiii diagnosticați cu tulburări psihice nu aveau nevoie de medicamente ci de educație și personal cu mai multă implicare sufletească. În urmă cu câteva zile, Ministerul Sănătății anunță că 15 copiii din centrele de plasament din București au fost trimiși la Spitalul Obregia pentru consult psihiatric și verificarea tratamentului. Verdictul a fost unul cât se poate de hotărâtor: nu prezentau simptome asociate cu psihiatria pediatrică, așa că după două ore de consult au fost trimiși la centru împreună cu personalul acestora. În concluzie, purtătorul de cuvânt Laurențiu Coltineanu, citat de Știrile Protv, susține că: niciunl dintre ei nu prezenta simptome de sevraj.
“Ne-au dus cu forța la spital. Așa am ajuns la Spitalul Titan unde lucra psihiatrul implicat în scandal. Ne scria rețete cu medicamente puternice să ne adoarmă. Educatoarele vorbeau între ele și erau mână în mână cu psihiatrul. Și făceau asta să fie liniștite că nu vor avea probleme cu noi…

Acolo, copiii strigă după ajutor, dar nu știu cum să o facă!

“Noaptea ne trezim cu țipete disperate, se-aud lovituri în pereți. Credem că într-o clipă de neatenție, micuții își pot face rău, fie prin auto-mutilare. Eu cred că e mai mult decât un sevraj, lucrurile sunt mult mai delicate. Dacă autoritățile ar fi găsit până acum soluții, aceste probleme s-ar fi rezolvat până acum! Sunt tulburați, sunt mult prea agitați din cauza durerilor sufletești. Noi credem că lucrurile care se petrec acolo se leagă de probleme mult mai serioase. profund umane.” mai mărturisește un tânăr

În loc de iubire, bătăi cu parul, pumni și indiferență. “Mi-au dat cu capul de faianță..”

Revoltă, traumă, bătăi, privare de libertate și pedepse crunte, sunt doar câteva amintiri ce-l urmăresc și astăzi. Mustafa spera să primească dragoste, înțelegere de la cei care au avut grijă de el. Ne povestește cu teamă, fiind convins că experiențele pe care le-a trăit la Centrul Sfântul Nicolae se repetă și astăzi. Vrea să-și răzbune trecutul, căci rănile provocate sunt mult prea adânci să mai poată fi vindecate. Se uită cu teamă în viitor, căci amintirile din orfelinatul groazei au devenit un coșmar, iar durerile suferite în urma chinurilor le simte și astăzi în oase.

“Până la șapte ani nu știam pur și simplu ce e iubire, știam să fiu nu doar eu ci și colegii respectivi, agresați fizic, la fel, cu bâta. Nu mai țin minte numele și fețele lor. Pur și simplu, vroiau să nu facă gălăgie copiii, “haide să îi punem la punct, să fie cuminți!” – vorbeau între ele educatoarele. Eram în clasa I-îi. Dimineața când plecam la școală nu puteam să ies din centru până ce nu luam două palme, Într-o zi, o educatoare m-am dus într-o cameră … și cu un băț… băț… lovea în mine… fără oprire, iar eu înghițeam în sec… chinuit, dar asta e! După care, ceilalți copii, din nou ne luam bătaie cu bâtele la picioare până nu mai strigam de durere, din oboseala aia adormeam instantaneu… Copiii erau băgați la duș, cu apă opărită. Când simțeam că îmi făce rău, țipam și eram speriat. La un moment dat o educatoare m-a luat cu capul de faianță… La 16 ani, în 2013 m-am reîntors la Centrul Sfântul Nicolae, pentru că făceam niște greșeli în creșterea mea,” povestește Mustafa.

Copiii mici erau bătuți în glumă de directorul Constantin Gavrilă

Directorul Gavrilă îi lovea în glumă, fără milă pe cei mici, indiferent de vârstă. “Avea glume prostești în a da cu pumnul și picioarele în copii, ceea ce nu suport. Un copil de trei, patru, cinci, șase ani, înțeleg aceste glume ca pe o agresiune. De când am reclamat aceste abuzuri, directorul Gavrilă și-o căuta pe mine să mă provoace. Pur și simplu făcea trânte cu ei, îi lua în brațe, îi trântea jos… mai dădea cu piciorul… nu dădea tare, dar ce să înțeleagă copilul mic de la glumele directorului?“ Surse din interior susțin că directorul Gavrilă Constantin ar fi protejatul lui Dănuț Fleacă directorului DGASPC sector 1

directorul fleaca

Surse din interior susțin că Fleacă Dănuț (foto stânga – Șeful DGASPC Sector 1) este nașul de cununie al directorului Gavrilă Constantin de la Centrul Sfântul Nicolae.

 

 

 

ASCULTĂ mărturia unui tânăr care a crescut în centrul Sfântul Nicolae: