Adopția copiilor abandonați, o chestiune de siguranță națională.

Pe 18 septembrie 2020, am participat la dezbaterea publică pe tema adopției, organizată de Asociatia Catharsis Brașov, care a avut loc la  Brașov, ce a avut un singur scop: deblocarea Legii adopției, Lege care zace de doi ani în sertarele comisiilor de specialitate de la Camera Deputaților. Legea a fost votată în unanimitate de Senat, la data de 28.11.2018.

 • În decembrie 2019 erau adoptabili 3.274 copii din totalul de 50.401 copii lăsați în grija statului. Dintre aceștia, doar 1.259 au fost adoptați național și 22 internațional, deși existau 2.369 de familii atestate pentru adopție națională și 60 pentru adopție internațională.

 • În decembrie 2018 erau adoptabili 3.123 copii din totalul de peste 52.783 copii lăsați în grija statului. Dintre aceștia, doar 1.222 au fost adoptați național și 41 internațional, deși existau 2335 de familii atestate pentru adopție națională și 57 pentru adopție internațională.

 • În decembrie 2017 erau adoptabili 3.257 din totalul de 55.302 copii lăsați în grija statului. Dintre aceștia, doar 1.251 au fost adoptați național și 29 internațional, deși existau 2.652 de familii atestate pentru adopție națională și 41 pentru adopție internațională.

 • În decembrie 2016 erau adoptabili 2.716 din totalul de 56.866 copii lăsați în grija statului. Dintre aceștia, doar 750 au fost adoptați național și 19 internaționaldeși existau 1800 de familii atestate pentru adopție națională și 81 pentru adopție internațională.

Dezbaterea de la Brașov a dovedit clar că autoritățile sunt pe lângă. Acestea au manifestat un dezinteres față de viitorul copiilor abandonați. Copiii abandonați sunt condamnați de 20 de ani să nu aibă o familie și vor mai fi încă…, nu știu cât.

În cadrul dezbaterii le-am vorbit invitaților despre cei peste 33.000 de tineri ce au ieșit din îngrijire în ultimii 10 ani (2009 – 2019, cercetare realizată în cadrul programului de doctorat).

90% au intrat în dificultate. Pentru a supraviețui, unii au furat sau continuă să fure, au tâlhărit, ajungând în penitenciare, alții au fost racolați cu ușurință de rețelele de trafic de persoane sau de droguri, ajungând tot în penitenciare. Mulți din cei cu traume psihice au dezvoltat comportamente deviante și au ajuns în spitale de psihiatrie, iar cei mai „norocoși”, sunt beneficiari ai centrelor sociale pentru persoane fără adăpost, în loc să fie destine împlinite în familii de adopție.

Concluzia: Acestor tineri li s-a încălcat dreptul fundamental la o familie de adopție.

Am ascultat povestea unui asistent maternal care a luptat pentru a salva viața copiilor ce i-a avut în îngrijire. Vorbitorul a plecat plângând de la microfon, în timp ce relata drama fetiței cu hipoacuzie bilaterală, pe care a crescut-o până la vârsta de 7 ani, care, deși a avut șansa la o familie de adopție națională, totuși, a ajuns într-un centru de plasament.

La fel s-a întâmplat, povestea vorbitorul, și cu adolescenta pe care a crescut-o până la vârsta de 18 ani, deși la vârsta de 4 ani a avut șansa la o familie de adopție  internațională. Ambele cazuri dovedesc încălcarea drepturilor copiilor separați definitiv de părinți, condamnați definitiv la o viață fără familie de Legea adopției în vigoare.

Cele trei mame adoptive, participante la dezbatere, Sarah Smith din București care a adoptat 7 copii, Maria Emanuela Zaharia din Câmpina care a adoptat 3 fetițe și Mihaela Stănescu din Brașov care a adoptat 2 frați, au prezentat chinul „facerii” unui copil adoptat, greutățile întâmpinate în procedura adopției, problemele de sănătate ale copiilor cu profil greu adoptabili, problemele cu care se confruntă copiii pe care i-au adoptat, au amintit despre tendința de  renunțare la adopție din cauza prelungirii perioadei de așteptare.

La dezbatere au luat cuvântul mai mulți reprezentanți din partea organizațiilor nonguvernamentale, „Vocea Copiilor Abandonați” din București, președinte Virgil Bălan, „Consiliul Tinerilor Instituționalizați” din București, președinte Andreas Novacovici, „Iubiți copiii” din Câmpina, președinte Maria Emanuela Zaharia, „Zâmbește Pentru Viitor”, președinte Rupi Gabor. Aceștia au prezentat exemple, cazuri dramatice, copii abuzați emoțional, fizic și chiar sexual în perioada instituționalizării, copii cu dizabilități și boli incurabile, neglijați până la împlinirea vârstei de 18 ani în sistem, incapacitatea acestora de a se adapta la noile condiții de viață din cauza carențelor afective, a problemelor de sănătate, a dependenței de sistem și în special, a lipsei deprinderilor de viață independentă.  

O relevantă în acest sens, a fost intervenția senatorului USR, Vlad Alexandrescu, autorul cărții „COPIII LUI IROD. RAPORT moral asupra copiilor lăsați în grija statului”, care a concluzionat: „Copiii lui Irod nu sunt copiii nimănui, sunt copiii noștri”. Remarcăm asumarea responsabilității deblocării Legii adopției, de către parlamentarii USR. Participanții la dezbatere, în intervențiile lor, au scos în evidență faptul, că aceste drame se vor repeta și pentru viitoarelor generații de copii lăsați în grija statului, dacă Legea adopției rămâne în continuare în sertare la Camera Deputaților. 

Aștept o reacție imediată a celor care au ales să reprezinte interesele cetățenilor în parlamentul României. Copiii nimănui sunt la mâna demnitarilor. Vă rog frumos să deblocați legea adopției, să o supuneți la vot în plenul camerei deputaților. Haideți să dăm șansă copiilor lăsați în grija statului la o familie.

5 răspunsuri la “Adopția copiilor abandonați, o chestiune de siguranță națională.”

 1. Mela spune:

  Statul este de vină. În momentul în care un copil este abandonat în spitale, în secunda 2, Statul trebuie sa-l dea spre adopție…..nu plasament. Nu, el prefera sa-l tina abandonat în spital pana la 4-5 ani pe urma sa-l dea în plasament. Si de aici acest copil a ratat un drum în viata. Sunt atâtea familii care doresc sa adopte și care sunt împiedicate de un sistem prost gestionat. Nu este normal după ce ai luat atestatul sa trebuiască sa-l reînnoiești ….. și iar sa-l reînnoiești, sa treacă 2-3 ani sau chiar 4 ani. Frustrant este ca in aceasta perioada nimeni dar nimeni nu te ,,deranjeaza,,. Frumos ca se fac adunările astea …..dar legea este la fel, sistemul nu este schimbat și parintii vor astepta 4-5 ani pana când Sistemul decide dacă s-a născut copilul potrivit.

  • Visinel Balan spune:

   Perfect de acord cu ceea ce spuneți. Lupt pentru ca ființele abandonate în orfelinatele groazei sau spitale să petreacă cât mai puțin timp în astfel de circumstanțe. Copiii abandonați au dreptul la o familie.

 2. Elena spune:

  As vrea sa știu de ce nu se face nimic și totul e fff complicat ptr romanii plecați în străinătate care ar voi sa adopte un copil din România? Sunt multe persoane care ar vrea dar totul e dificil și comllicat

  • Visinel Balan spune:

   Biserica joacă un rol determinant în procesul adopției internaționale. Am susținut și susțin redeschiderea adopțiilor internaționale pentru toți românii plecați în străinătate dar și pentru străinii. E greu. Nu se dorește.

 3. Anonim spune:

  Bun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.