70.000 de #copii #abandonați n-au avut #acces la Legea 116/2001 privind prevenirea și combaterea #excluziunii #sociale.

19 ani, 70.000 de #copii #abandonați n-au avut #acces la Legea 116/2001 privind prevenirea și combaterea #excluziunii #sociale.

La o analiză succintă a datelor obținute se poate observa un #decalaj între prevederile #legale, oportunitățile pe care legiuitorul #român le-a creat în sprijinul #tinerilor care #părăsesc sistemul de protecție și inițiativele existente la nivel județean.

Deși există prevederile legale care facilitează accesul tinerilor aflați în situații de #vulnerabilitate la o #locuință, în multe situații, tinerii care părăsesc sistemul de #protecție nu beneficiază de aceste #oportunități.

„„Nu s-au constituit bugete în scopul achiziționării de locuințe pentru tinerii care au părăsit sistemul de protecție #specială.” „Nu au fost acordate sume reprezentând valoarea estimată a avansului pentru dobândirea unei locuințe sau #chiria pe o perioadă de până la trei ani pentru o locuință socială.” „Nu s-a asigurat plata dobânzilor la un #credit de locuință sau plata avansului la creditul de locuință în perioada anilor 2010 – 2020.”- Consiliul Județean Cluj, D.G.A.S.P.C. #Cluj, nr. 47619/22.11.2021”

„La nivelul Consiliul Județean Suceava nu s-au constituit #sume din surse prevăzute la art. 13 din Legea nr. 116/2002 privind prevenirea și combaterea #marginalizării #sociale, cu privire la facilitarea accesului la o locuință al persoanelor în vârstă de până la 35 de ani, aflate în imposibilitatea cumpărării unei locuințe cu forțe proprii.” – Consiliul Județean #Suceava, nr. 30038/23.11.2021

These data #highlight the need for #coordination and #connection between providers of #services for youth #leaving the #protection #system. More precisely, a coordinated systemic answer is #needed to increase the effectiveness of the services offered in the #aftercare period.

Un articol în acest sens a fost realizat în colaborare cu PhD. Ioana Boldis.

Mulțumesc Institutul Român Pentru Drepturile Omului pentru suportul oferit în publicarea prezentului articol.

credit foto: canva.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.