Este Avocat al Copilului dar nu răspunde la numere necunoscute….

I-am trimis un mesaj de felicitare domnului Avocat al Copilului și, la scurt timp, am găsit în agenda telefonului un apel pierdut de la distinsul Avocat al Copilului, Gânfălean B. Ioan. Motiv pentru care l-am sunat.

Nu a răspuns prima dată, am revenit a doua zi, nu a răspuns nici a doua oară și am revenit după câteva ore și îmi răspunde sec, fără să aștepte să mă prezint: „eu nu răspund la numere necunoscute” – și mi-a închis telefonul în nas.

M-a mâhnit atitudinea dumnealui și nu pentru că mi-a închis mie, ci pentru că nu a așteptat să vadă cine sunt și ce anume doresc de la el. Putea fi un copil abuzat, care suna pentru ajutor. Numărul respectiv de telefon e public, iar legea e clară: „Avocatul Copilului îndeplineşte următoarele atribuţii:

  • a) soluţionează sesizările individuale făcute de copii sau de reprezentanţi ai acestora (…)”

Având în vedere reacția domnului Avocat al Copilului, Gânfălean B. Ioan, m-am gândit să fac rost de numele, prenumele și numărul de telefon al celor 3,7 milioane de copii născuți în România, să îi trimit lista așa încât dacă unul dintre acești copii are nevoie să ia legătura cu el, să nu îi fie respins apelul din motiv de „numere necunoscute”.

Dacă vrei ca Avocatul Copilului să-ți răspundă, ca urmare a abuzului la care ai fost supus, lasă-mi numele, prenumele și numărul tău de telefon pe adresa office@voceacopiilor.ro și eu îmi asum angajamentul ca, în maximum 2 ore de la primirea emailului, să-l trimit stimabilului Avocat al Copilului spre înregistrare, urmând ca după confirmarea primirii datelor tale să-l poți suna.

Sunt, evident, ironic. Dar cum ar fi să fie adevărat? Vă dați seama cât de ridicol ar fi?

Mii de copii sunt victime ale abuzului în familie și doresc să vorbească cu Avocatul Copilului, însă n-au nici o șansă pentru că domnul Avocat nu ar răspunde la un număr necunoscut. Dacă ai nevoie de mine, 0743365469 – e numărul meu personal, răspund la orice oră, indiferent de zi sau noapte.

Ce ar trebui să facă Avocatul Copilului?

După 28 de ani, ne-am trezit și noi să ne conformăm recomandărilor internaționale privind înființarea instituției Avocatul Copilului. După ce Victor Ciorbea – în 2016 – a fost împotriva ideii înființări acestei structuri independente care să ofere voce copiilor victime ale abuzurilor în familie, în centrele de copii și nu numai, astăzi avem această instituție care se află în subordinea Avocatul Poporului.

Conform LEGII nr. 35 din 13 martie 1997, privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului*) – Republicată

Art. 13

(1)Domeniul privind apărarea, protecţia şi promovarea drepturilor copilului este coordonat de un adjunct al Avocatului Poporului, denumit în continuare Avocatul Copilului.

(2)Avocatul Copilului, sub coordonarea Avocatului Poporului, acţionează în scopul promovării şi protejării drepturilor copiilor în vârstă de până la 18 ani, susţine şi încurajează respectarea şi promovarea drepturilor copiilor, în condiţiile prezentei legi, respectiv ale Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 14

În îndeplinirea mandatului specific domeniului protecţiei şi promovării drepturilor copilului, Avocatul Copilului îndeplineşte următoarele atribuţii:

a) soluţionează sesizările individuale făcute de copii sau de reprezentanţi ai acestora în legătură cu acţiunile instituţiilor publice din domeniul sănătăţii, educaţiei, protecţiei speciale a copilului, din domeniul aplicării măsurilor privative şi neprivative de libertate prevăzute de Legea nr. 286/2009privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, privind răspunderea penală a minorilor, precum şi ale oricăror instituţii a căror activitate este incidentă domeniului protecţiei şi promovării drepturilor copilului;

b) soluţionează orice sesizare în legătură cu încălcarea unuia sau mai multor drepturi ale copilului;

c) promovează drepturile copilului în rândul copiilor şi adulţilor;

d) colaborează cu structurile formale ale copiilor şi, în măsura în care consideră necesar, sesizează autorităţile competente;

e) formulează propuneri de măsuri menite să încurajeze participarea copiilor la luarea deciziilor care îi privesc;

f) elaborează studii cu privire la exercitarea şi respectarea drepturilor copilului şi recomandă, dacă este cazul, măsuri pentru respectarea drepturilor copilului la nivel de politici publice şi la nivel legislativ, inclusiv prin întocmirea de rapoarte speciale;

g) efectuează vizite inopinate de control, din oficiu sau la cerere, împreună cu reprezentanţii Mecanismului Naţional de Prevenire a torturii în locurile de detenţie, la centrele educative sau de detenţie în care minorii execută măsurile privative de libertate prevăzute de Legea nr. 286/2009, cu modificările şi completările ulterioare, în domeniul răspunderii penale a minorilor, la persoanele însărcinate cu supravegherea şi îndrumarea minorilor aflaţi în executarea măsurilor neprivative de libertate prevăzute de Legea nr. 286/2009, cu modificările şi completările ulterioare, în domeniul răspunderii penale a minorilor, la centrele de plasament, locuinţele de tip familial, asistenţă maternală şi plasament familial în care minorul este plasat ca măsură de protecţie specială prevăzută de Legea nr. 272/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la familia extinsă, precum şi la spitalele de pediatrie;

h) sesizează de îndată, din oficiu sau la cerere, organele de urmărire penală atunci când constată existenţa unor indicii privind săvârşirea unor fapte prevăzute de legea penală împotriva copiilor.

Cine este Avocatul Copilului?

Domnul Gânfălean B. Ioan a fost desemnat recent Avocatul Copilului. Este un   profesor universitar, la Facultatea de Drept din Alba Iulia, hotărât să-i reprezinte pe copiii victime ale abuzului în familie, în centre, în școli sau chiar în spitale.

La un moment dat, numele dumnealui a intrat în atenția presei după ce l-a asistat, la scrierea după gratii a „lucrării ştiinţifice”, pe pedofilul englez, cu doctorat în filozofie, care a abuzat mai mulţi minori din Valea Jiului, conform Gazetei de Dimineață.

Ministerul Justiţiei a făcut publică lista integrală a profesorilor universitari şi a conferenţiarilor care le-au acordat recomandare scrisă puşcăriaşilor, pentru fiecare titlu scris de aceştia în închisoare, pentru a-şi reduce perioada de detenţie, în baza legilor în vigoare.

Conf. univ. dr. Ioan Gânfălean, de la “Universitatea 1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, reprezentantul Avocatului Poporului din judeţul Alba, este cel care l-a asistat pe Paul Richard Dorday la scrierea lucrării Axa conducătoare: Conducere interioară. Transcendenţă. Reabilitarea infractorului”, publicată la Editura EMIA.

În 2011, Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţa finală şi definitivă în cazul pedofilului Paul Richard Dorday (43 de ani), reţinut în 2009 de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru infracţiuni de pedofilie. Dorday a fost condamnat la 6 ani de închisoare, în urma unui dosar deschis de DIICOT. Procurorii l-au cercetat pentru molestarea sexuală a mai multor minori din Valea Jiului şi a fost trimis în judecată pentru 14 infracţiuni de pedofilie şi pornografie infantilă. Copiii, cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, erau ademeniţi de nişte apropiaţi ai pedofilului cu bani şi diferite alte atenţii. De asemenea, ei primeau, în schimbul serviciilor sexuale, între 100 de lei şi 350 de lei. Paul Richard Dorday, în vârstă de 43 de ani la acea vreme, a venit în România în calitate de consultant de afaceri al unei companii multinaţionale.

Ce șanse au copiii să-l sesizeze?

În acest moment niciuna :(. Scrie-mi mie dacă nu poți să iei legătura cu cel care ar trebui să te reprezinte. Eu o voi face!

Credit foto: Eagle Hall University

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.