La raport – Capitolul III

0 Comments

Pe 1 decembrie, 2017, deveneam, oficial, consilierul personal al domnului senator Vlad Alexandrescu. Trei ani #împreună. Perioadă în care m-am dedicat cauzei copiilor abandonați.

Anul trei a fost anul pregătirii raportului moral al copiilor aflați în grija statului – Copiii lui IROD și continuarea reprezentării copiilor în relația cu instituțiile de protecția copilului, acolo unde se identifica abuzul.

Am răspuns la telefon fiecărei persoane ce m-a contactat, și-a spus durerea, a plâns… Pentru ei am încercat să găsesc o soluție. N-am reușit pentru toți, însă ceea ce am reușit, pentru unii, îmi permite să dorm liniștit.

Am stat de vorbă cu aproximativ 600 de tineri ce se aflau cu măsura protecției speciale la nivel național. Am vizitat 42 de centre de plasament/ rezidențial la nivel național și am parcurs peste 10.000 de km.

Am plâns, am râs, ne-am jucat și am reorganizat vieți. Am intervenit până la firul ierbii acolo unde abuzul era rătăcit de către autorități. N-am tolerat nicio secundă metoda prin care: gunoiul se ascunde sub preș sau problemele se discută în familie :(. Deseori, acest lucru naște noi forme de violență și incapacitate de adaptare a tânărului după ieșirea din îngrijire. În toată perioada asta, Vlad Alexandrescu a fost alături de mine, m-a ghidat și organizat, pentru a rezista emoțional la ceea ce descopeream sau ceea ce trăiam deja. Am continuat, pentru că am avut omul potrivit, la locul potrivit.

Iată și realizările datorate acestei colaborări:

  • Aproximativ 25 de organizații nonguvernamentale din domeniul apărării și reprezentării drepturilor copilului s-au #unit în realizarea și redactarea unui MEMORANDUM, ce a fost înaintat instituțiilor de stat (Ministerul Muncii, Educației, Sănătății, Guvernului, Președintelui României și alte instituții centrale la nivel național) responsabile de apărarea copiilor aflați în grija statului.

  • Guvernul României, prin Prim – ministru Ludovic Orban, Ministrul Muncii și Protecției Sociale Violeta Alexandru și Președintele ANDPDCA Mădălina Turza, se fac primele acțiuni asumate în vederea implementării recomandărilor din MEMORANDUM-ul înaintat de societatea civilă (25 de organizații din domeniul apărării și reprezentării copiilor).

Aproximativ 17.000 de copii/ tineri sunt în continuare în centre de plasament/ rezidențiale. Habar n-au ce se întâmplă cu ei. Sunt fără perspective educaționale, mulți dintre ei fiind trecuți în învățământul special, în mod abuziv. La 18 ani li se spune: „s-a terminat perioada în care statul vă ocrotește, aici e poarta centrului, vă rugăm să eliberați…

Nu există pregătire pentru viață. Ei nu rezistă nici măcar pe stradă :(. Foarte mulți tineri mi-au spus că sunt de fapt „carne de tun”, „produs pentru rețele de prostituție” și se află la cheremul, probabil, al unor traficanți de carne vie, de mână de lucru.

Foarte mulți se îmbolnăvesc repede, uneori se îmbolnăvesc chiar în centru, foarte grav. Și mulți mor. Alții se sinucid. Rata de sinucidere între tinerii între 18-20 de ani, care ies din centre, e mare. Asta pentru că sunt confruntați, dintr-o dată, cu o viață căreia nu-i pot face față.  

Instituționalizarea este mai mult decât o pedeapsă, este forma prin care mutilezi pe viață emoția copilului. Odată devenit adult, el se revoltă pentru ceea ce e și pentru ceea ce nu a fost vreodată: un copil, un OM iubit!

Am continuat să lupt pentru fiecare caz în parte. Am câștigat procese, acolo unde abuzul: privind ieșirea din îngrijire, a fost evident. N-am renunțat și nici nu voi renunța. Am solicitat o serie de informații de la instituțiile de protecția copilului, de la nivelul fiecărui județ, dar și de la autorități naționale pentru protecția drepturilor copilului și adopție. În permanent am fost în contact cu evoluția condițiilor de viață, psihiatrizare, medicamentație, abuzuri, decese, sinucideri, trafic de droguri, prostituție, s.a..   

Cei care ar trebui să urmărească interesele tinerilor abandonați nu s-au preocupat niciodată de găsirea unei soluții pentru ca aceștia să nu ajungă direct pe stradă, după ce le-a încetat măsura protecției speciale.

Mulți dintre tinerii care părăsesc casele de copii ajung în centrele de detenție, pe străzi sau se sinucid, motiv pentru care am solicitat măsuri în acest sens.

Felicit Guvernul pentru că a venit cu o propunere de lege, în 2018, prin care să li se asigure locuri de muncă tinerilor instituționalizați. Astăzi, se află în parlament legea de modificare și completare a Legii Copilului, prin care tinerii care părăsesc sistemul de protecție socială vor beneficia de 3 salarii minime pe economie (~6.240 lei). E o modificare la care am contribuit, personal, și voi contribui ori de câte ori se impune. Mi-aș fi dorit ca această subvenție să fie acordată pentru cel puțin 6 luni, deși acești tineri au nevoie de suport pentru o perioadă de măcar 2 ani de zile. Dar, cine să înțeleagă?

Avem de muncă! E un nou pas în reprezentarea copiilor abandonați în instituțiile statului. Mulțumesc, pentru toată deschiderea și colaborarea, colegilor din Consiliul Tinerilor Instituționalizați și din Vocea Copiilor Abandonați. 

Zeci de anchete solicitate. Activitatea cu domnul senator Vlad Alexandrescu aduce multe noutăți, așa cum au fost sesizarea Parchetului de pe lângă județul de domiciliu al victimei sau sesizarea instituției Avocatul Copilului pentru abuzurile semnalate de copiii din centre și nu numai. Ce-i drept, această instituție abia pornește :). Mergem înainte! Nu renunțăm!

Venituri câștigate:

2.000 lei/ lună (ianuarie – august 2019) = 16.000 lei

2.400 lei/ lună (septembrie – decembrie 2019) – 9.600 lei.

Total financiar încasat în anul 2019 de la domnul senator Vlad Alexandrescu: 25.600 lei.

facebook.com linkedin.com twitter.com
Categories:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Prima bază de date cu persoanele care au crescut în orfelinatele din România
În primele 24 de ore de la lansarea inițiativei, am fost martori la înscrierea a
Scrisoare deschisă în atenția aleșilor locali ai Comunei Joița
‼️Dragi consilieri locali ai comunei Joita, ‼️Domnule Primar, TĂNASE M. Constantin – primar, PNL PĂUN
Criza umanitară din DGASPC-urile din România
Conform Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, în iunie 2023, situația din Direcțiile
Consiliul Copiilor, spaima Direcțiilor de Protecție
După ce am analizat răspunsurile primite de la Direcțiile de Protecție a Copilului la nivel
Eșec în centralizarea rapoartelor de abuz asupra copiilor abandonați în instituțiile groazei
Am scris un nou articol, de tip opinie, pentru presshub.ro pe care vă invit să-l
Am filmat un documentar pentru Serbia
Sunt extrem de entuziasmat să vă anunț că am avut o experiență incredibilă alături de